Silny wiatr wspomógł dryf 6. pod względem wielkości antarktycznej góry lodowej

7 września 2018, 14:53

Góra lodowa A68, która wycieliła się ponad rok temu z antarktycznego lodowca Larsen C, ostatecznie się od niego "uwolniła" i została przejęta przez prądy oceaniczne. Wskazuje na to obrót jej południowego krańca niemal o 90 stopni. Nadchodzące lato powinno wspomóc powolny dryf A68 na północ.



Góra lodowa o uderzająco prostokątnej górnej powierzchni

24 października 2018, 05:03

NASA opublikowała zdjęcie dryfującej po Morzu Weddella góry lodowej, która ma niemal idealnie prostokątną powierzchnię i ostro opadające pionowe ściany. Zdjęcie wykonano w zeszłym tygodniu z samolotu badawczego agencji.


Rozpoczął się rozpad największej na świecie góry lodowej

23 kwietnia 2020, 13:16

Największa na świecie swobodnie pływająca góra lodowa – A-68 – właśnie straciła kawałek swojego terytorium. Gigant o obecnej powierzchni około 5100 km2 oderwał się od Antarktyki w lipcu 2017 roku. Właśnie odłamał się od niego kawałek o powierzchni około 175 km2.


Najstarsza kopalnia obu Ameryk ruszyła niemal 13 000 lat temu

24 maja 2022, 17:08

Najstarsza znana kopalnia w obu Amerykach znajduje się na wschodzie stanu Wyoming. Ludzie rozpoczęli w niej działalność wydobywczą niemal 13 000 lat temu i prowadzili ją przez kolejnych 1000 lat. Do takich wniosków doszedł Archeolog Stanowy Wyoming oraz współpracujący z nim specjaliści z University of Wyoming, którzy kontynuowali prace zmarłego w 2020 roku George'a Frisona


Szampan na zdrowie

9 maja 2013, 10:43

Spożywanie od jednej do trzech lampek szampana tygodniowo chroni przed związaną ze starzeniem się utratą pamięci oraz spowalnia rozwój wielu chorób neurodegeneracyjnych, takich jak np. demencja. Naukowcy z University of Reading dowiedli, że obecne w szampanie związki fenolu poprawiają pamięć przestrzenną


Właściwości sztućców wpływają na odczuwanie smaku

26 czerwca 2013, 11:08

Wielkość, waga, kształt i kolor sztućców wpływają na odczuwanie smaku dań. Z badań naukowców z Uniwersytetu w Oksfordzie wynika, że gdy ser zjada się z noża, wydaje się bardziej słony niż przy używaniu widelca, łyżki czy wykałaczki, a biały jogurt na białej łyżeczce wydaje się słodszy od jogurtu z czarnej łyżeczki (ostatnie ze zjawisk wyjaśniano różnicami w kontraście).


Polinezyjska tancerka© mdprovost

"Szybki pociąg" czy "wolna łódź"?

21 stycznia 2008, 16:59

Polinezyjczycy i Mikronezyjczycy najprawdopodobniej pochodzą od mieszkańców Azji Wschodniej. Badania genetyczne przeprowadzone przez Jonathana Friedlaendera i jego kolegów dowiodły, że mieszkańcy Polinezji i Mikronezji są bardzo słabo spokrewnieni z rdzennymi mieszkańcami Bliskiej Oceanii (Australia, Nowa Gwinea, Wyspy Salomona).


Wakacyjne zdjęcia z Flickra cennym źródłem danych turystyczno-ekonomicznych

24 października 2013, 09:42

Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda posłużyli się zdjęciami z serwisu Flickr, by ocenić, gdzie i kiedy ludzie korzystają z obszarów naturalnych, by odpocząć i uprawiać turystykę.


Klasyczny dymek Hollywood

25 września 2008, 11:09

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco postanowili zbadać, ile wielkie gwiazdy ekranu zarabiały na reklamowaniu papierosów. Klasyczne filmy z lat 1930-1950 wciąż są chętnie oglądane przez Amerykanów i przyczyniają się do propagowania nałogu.


Sprzedano kawałek tortu weselnego Diany i Karola

2 września 2014, 06:24

Dom aukcyjny Nate D Sanders z Los Angeles sprzedał kawałek tortu weselnego Diany Spencer i księcia Walii Karola. Choć ma 33 lata, zachowujący anonimowość kolekcjoner zapłacił za niego aż 1375 dol.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy